fbpx

Let me tell you a story …

Er was eens … Vraag iemand hoeveel dwergen er zijn, de naam van de persoon waarvan ‘niemand weet’ wie hij is, of wie de vader van Simba is, en de antwoorden komen direct: zeven, Repelsteeltje en Mufasa. Maar vraag je iemand naar de feiten en cijfers uit de presentatie van gisteren en je krijgt een vragende blik. De verhalen die je als kind werden verteld, herinner je je als volwassene nog. De PowerPoint van gisteren zijn we vandaag al vergeten. Marketinggoeroe Simon Sinek zei het al: ‘begin niet met de feiten, begin met het verhaal’. Een blog over de kracht van ‘storytelling’.

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om verhalen te onthouden, niet feiten. Het is daarom niet vreemd dat een krachtig merkverhaal een groot verschil kan maken in de manier waarop jouw publiek je merk ervaart en onthoudt. Een goed verhaal kan je naamsbekendheid vergroten, de betrokkenheid van je klanten versterken en een emotionele band met je publiek creëren.

‘Begin niet met de feiten, begin met het verhaal’. - Simon Sinek

Verhalen zijn zo oud als de mensheid

Al sinds de dageraad van de mensheid komen mensen samen onder de sterrenhemel, rond vuren of in grote hallen om elkaar verhalen te vertellen. We luisterden naar de wijsheid van ouderen, lachten om grappige anekdotes, en raakten geboeid door heroïsche saga’s. Onze voorouders gebruikten verhalen om lessen door te geven, om cultuur en tradities te bevestigen en om het begrip van de wereld om hen heen te delen. Kortom: verhalen verbinden gemeenschappen.

De kracht van verhalen in de moderne wereld

Hoewel we nu gebruikmaken van andere technieken en middelen, is het concept van storytelling eigenlijk niet veel veranderd: krachtige verhalen verbinden ons. Mensen met mensen. En mensen met merken. Het vertellen van een goed verhaal kan je merk menselijker en herkenbaarder maken, waardoor klanten zich meer verbonden voelen en meer geneigd zijn om loyaal te zijn aan je merk.

Een befaamd voorbeeld van storytelling is de ‘Think Different’ campagne van Apple. In plaats van zich te richten op de specificaties van hun ‘Power Macintosh G3’ koos Apple ervoor om een verhaal te vertellen dat de essentie van het merk belichaamt: innovatie en rebellie. Hiermee creëerden ze een identiteit rond hun – op dat moment in zwaar weer verkerende – bedrijf: een verhaal dat mensen inspireerde en zich met het merk verbond op een dieper niveau. Een verhaal dat van klanten fans maakte. Steve Jobs legde het in zijn speech als volgt uit:

“The question we asked was: ‘Our customers want to know who is Apple and what is it that we stand for… Where do we fit in this world? And what we’re about isn’t making boxes for people to get their job done – although we do that better than almost anybody – Apple is about something more than that. Apple at the core is that we believe that people with passion can change the world for the better.”

Wat weinigen weten, is dat ‘Think Different’ bijna het levenslicht niet had gezien. De directie van het bedrijf koos namelijk eerst voor een ander campagne-idee ‘We’re back’. Dit idee werd door oprichter Steve Jobs volledig afgebrand: het bedrijf was op dat moment namelijk helemaal nog niet terug. Hoe anders zou de toekomst van Apple zijn als er wél voor dit concept was gekozen …

Apple "Think different"

Een krachtig merkverhaal versterkt je merk

Het voorbeeld van Apple is een prachtig voorbeeld van een ‘brandstory’: een strategisch verhaal dat je merk versterkt en jouw doelgroep beter bij je merk betrekt. Brandstories dragen bij aan het creëren van een positieve merkbeleving en bouwen merkwaarde op, waardoor je publiek zich meer betrokken voelt bij je merk en een sterke emotionele band opbouwt. Dit leidt bijvoorbeeld tot een sterkere merkidentiteit en een hogere klantloyaliteit.

Wender, voor een veilig eigen leven

Voor zorgorganisatie Wender schreven we een ‘brandstory’ die de onderlegger is van alle communicatie van het merk. Wender helpt jongeren, ouderen, vrouwen, mannen en gezinnen bij wie van alles speelt in het leven. Denk aan dakloosheid, verslaving, psychische problemen, schulden en/of huiselijk geweld. Wender biedt ze opvang, hulp bij wonen en ambulante ondersteuning. Wender helpt ze om de draad weer op te pakken en zorgt voor een positieve wending naar een veilig, eigen leven:

Wij zijn Wender!
Wij zijn er voor je.
Als het thuis niet meer veilig is.
Als je vastloopt en geen uitweg meer ziet.
Als je niemand meer vertrouwt.
Als je op adem wilt komen en naar oplossingen zoekt.
Als je de draad van het leven weer wilt oppakken.

Wij kijken verder dan je problemen.
Wij helpen jou. Wij helpen jou met opvang en ondersteuning
om een andere, positieve wending aan je leven te geven.
Een eigen plek. Weg van huiselijk geweld.
We zorgen voor veiligheid, rust en structuur.

Zodat je weer vooruit kunnen kijken.
Durft te dromen.
De touwtjes van je eigen leven in handen neemt.
Hoe moeilijk dat soms ook is.
Wij zijn er voor je.

Wij gaan naast je staan en veroordelen je
niet om keuzes die je maakt of wie je bent.
We kijken met je mee naar de toekomst.
Naar jouw mogelijkheden en kansen.
We ondersteunen je en bieden oplossingen
die goed bij jou passen.

Maar je moet het vooral zelf doen.
Dat vraagt om lef. Durven dromen.
Doorzettingsvermogen.
Welke kant ga jij op?

Wender
Voor een veilig eigen leven

Dit verhaal belichaamt de essentie van wat een merkverhaal zo krachtig maakt: het stelt je publiek in staat om een emotionele verbinding te maken met je merk en missie. Wender’s verhaal is authentiek en menselijk, spreekt direct tot de ervaringen van de doelgroep en belicht een unieke waardepropositie. Het maakt duidelijk hoe Wender zich onderscheidt: medewerkers kijken verder dan de problemen van een persoon, bieden ondersteuning en helpen mensen bij het nemen van een positieve ‘wending’ in hun leven.

Het verhaal bouwt vertrouwen op en stimuleert engagement door de lezer – of liever: de doelgroep – aan te moedigen om op zoek te gaan naar hun eigen kracht en een andere weg te kiezen in hun eigen leven. Hiermee illustreert het verhaal van Wender precies hoe een merkverhaal een organisatie kan helpen om een diepere, meer betekenisvolle relatie met haar publiek op te bouwen. We brachten het tot leven in de merkvideo:

"Wij zijn Wender"

Vier kenmerken van een effectief merkverhaal

Wender’s verhaal is een goed voorbeeld van een brandstory omdat het aan de belangrijkste kenmerken van een effectief merkverhaal voldoet:

1 Intrigerend: Het verhaal is opvallend en trekt de aandacht. Het behandelt een uitdaging en presenteert een duidelijke visie om deze aan te pakken.

2 Authentiek: Het verhaal is authentiek en geloofwaardig, aangezien het merk zich écht, intrinsiek inzet voor het beschreven doel en transparant is over hun inspanningen en uitdagingen.

3 Relevant: Het verhaal is relevant, omdat het de merkwaarden en -missie van het merk onderstreept en zeer herkenbaar is voor de doelgroep.

4 Emotioneel: Het verhaal roept emoties op.

Verhalen maken je merk onvergetelijk

Het schrijven van een goed merkverhaal is een kunst. En net als elke kunst vereist het vakmanschap, oefening en soms een beetje magie. In de eerste plaats moet een goed merkverhaal oprecht, geloofwaardig en herkenbaar zijn. Het moet boeien en engageren. Het moet ook een duidelijk doel of boodschap hebben, en die boodschap moet op een creatieve manier worden overgebracht.

Bij Dizain zijn we dagelijks bezig met het vertellen van verhalen voor merken. Om een boeiend, authentiek, betrokken en strategisch merkverhaal te ontwikkelen en te vertellen ondersteunen we bedrijven en organisaties op drie vlakken:

1 Bepaal je boodschap. Waar staat je merk voor? Wat en wie wil je bereiken? Wat wil je dat je doelgroep doet of voelt na het lezen van je verhaal?

2 Vind je verhaal. Welk verhaal past bij je boodschap en je merk? Wie zijn de hoofdpersonen? Wat gebeurt er in het verhaal? Waarom is het verhaal interessant of verrassend?

3 Vertel je verhaal. Ten slotte moet je het verhaal goed vertellen: consequent, op alle kanalen en in alle fasen van de klantreis.

Twijfel je nog of storytelling iets voor jouw merk is? Wat is een betere manier om de kracht van verhalen boven statistieken en feiten uit te leggen dan met … een getal? In zijn boek ‘Actual Minds, Possible Worlds’ schat Jerome Bruner dat feiten ongeveer 22 keer beter worden onthouden als ze deel uitmaken van een verhaal. 22 keer.

“Feiten worden 22 keer beter onthouden als ze onderdeel zijn van een verhaal.” - Jerome Bruner

Kortom: we onthouden verhalen beter, ze inspireren ons en ze brengen ons samen. Daarom is ‘storytelling’ een krachtig instrument om jouw boodschap over te brengen en mensen te verbinden met jouw merk. Of het nu gaat om een grote, wereldwijd opererende organisatie als Apple of een Noordelijke zorgorganisatie als Wender: een goed verhaal maakt van klanten fans. En fans … die blijven je merk trouw!

 

Wil je ook aan de slag met storytelling? Neem vrijblijvend contact op met René Blokzijl (050 – 311 24 09) en ontdek hoe Dizain je kan helpen bij het creëren van een krachtig, onvergetelijk verhaal voor jouw merk.

Meer artikelen

Voor je weggaat…

Je hebt nu andere dingen te doen. We get it. Meer lezen over Dizain wanneer jou dat uitkomt? Meld je aan voor onze nieuwsbrief met cases, blogs en meer.

    Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.