fbpx

Toukomst voor Groningen

Hoe zien Groningers de toekomst van hun provincie? Welke goede ideeën hebben zij hiervoor? Nationaal Programma Groningen ontwikkelde samen met West 8 een bijzondere aanpak om deze ideeën te verzamelen. Dizain ontwikkelde hiervoor de Toukomst-campagne.

"De hooggespannen verwachtingen voor de eerste fase zijn met bijna 900 ingediende ideeën ruimschoots overtroffen."

Bekijk nu de case in 17 plaatjes of lees na de afbeeldingen het hele verhaal (leestijd: 5 minuten).

De problemen in het aardbevingsgebied van de provincie Groningen zijn groot. Uiteraard worden huizen en gebouwen versterkt of vervangen, maar de regio heeft meer nodig. Versterking van de leefomgeving, een krachtige economie, een gezondere natuur, meer banen, enzovoorts. Hiervoor is Nationaal Programma Groningen opgericht; een samenwerking van Rijk, provincie en gemeenten.

Plannen die Groningen écht vooruithelpen

Nationaal Programma Groningen richt zich op grote plannen die Groningen écht vooruithelpen. Voor projecten in het aardbevingsgebied en daarbuiten. En voor plannen van bedrijven, overheden én inwoners. Om de grote, vernieuwende, creatieve, slimme en eigenzinnige ideeën van de Groningers zelf boven water te krijgen, bedacht de organisatie samen met West 8, ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, een brede Groningse ‘volksraadpleging’. Dizain bedacht de naam Toukomst en ontwikkelde de campagne. Samen met Nationaal Programma Groningen en West 8 ontwikkelden we ook de communicatiestrategie hiervoor.

Toukomst gaat vooral om ideeën die samen zijn ontstaan en de kracht van mensen gebruiken.

Kort maar krachtig: Toukomst

Groningers zijn nuchter en kort van stof. Waarom veel woorden gebruiken als het met minder ook kan? Dat gevoel wilden we laten terugkomen in de naam van deze ‘volksraadpleging’. Na een brainstorm kwamen we op Toukomst, het Groningse woord voor toekomst. Hét woord dat precies duidt waar het om gaat: de toekomst van Groningen en Groningers. Maar ook het woord dat in de discussies over de aardgasproblematiek naar de achtergrond is verdwenen, want daarin gaat het eigenlijk alleen over het ‘hier en nu’. De kernachtige descriptor ‘Krachten bundelen voor Groningen’ beschrijft de achterliggende ambitie.

Eenvoudig en krachtig ontwerp

Het logo-ontwerp kent dezelfde nuchterheid en eenvoud. Achter het woord Toukomst hebben we een dubbele punt geplaatst om aan te geven dat er nog wat aan toegevoegd moet worden. En wat dat is — welke ‘toukomst’ je voor jezelf en je kinderen ziet — vul je zelf in. In het woord Toukomst is daarnaast subtiel een element weggelaten om aan te geven dat de toekomst onvolledig is en nog niet vast staat.

Voor de kleuren hebben we aansluiting gezocht bij het kleurenpalet van Merk Groningen (zoals bedacht door Marketing Groningen); het merk dat Stad en provincie kracht geeft. Dit kleurenpalet is geïnspireerd op tien kleuren die je op veel plekken aantreft in onze provincie — zoals het goud van het graan en het rood van de baksteen — en past dus uitermate goed bij Toukomst.

In de fotografie van Marieke Kijk in de Vegte laten we echte, eigenzinnige Groningers zien: jong en oud, stads en dorps, ‘van hier’ en ‘van buiten’.

Overweldigende respons op campagne

Om zoveel mogelijk Groningers het verhaal van Toukomst te laten zien en ze op te roepen hun ideeën in te sturen, kozen we voor een mix van online en offline middelen. Offline zijn dat onder meer advertenties in het Dagblad van het Noorden, driehoeksborden, abri’s en advertising op led-borden bij de toegangspoort van Groningen aan de A7.

 

Online gingen we, samen met digital-marketingbureau Rocket Digital, voor een uitgekiende mix van onder andere Facebook-advertising, bannering en YouTube-prerolls. Daarnaast ging ook de Toukomst-tour de provincie in om tijdens bijeenkomsten te ontdekken wat er leeft bij inwoners.

De ideeën van Groningers zijn verzameld op het online platform toukomst.nl dat we in korte tijd ontwikkelden samen met webbouwer Nordique.

De campagne om Groningers op te roepen ideeën voor Toukomst in te sturen, had een enorme impact. De cijfers in het kort:

 • Zo’n driekwart (74%) van de Groningers op Facebook is bereikt met de uitingen.
 • De advertenties zijn meer dan 2 miljoen keer vertoond.
 • De video’s zijn ruim 600.000 keer bekeken.
 • Er zijn meer dan 12.000 interacties met de berichten aangegaan.
 • Google duidde het woord Toukomst zelfs aan als ‘trend’.

Maar belangrijker, Toukomst ging ook echt leven bij de Groningers:

 • Bijna 900 ideeën zijn ingestuurd.
 • Zo’n 1700 Groningers willen meedenken over het bundelen van ideeën tot grote projecten.
 • Ruim 250 inwoners hebben zich aangemeld voor het Toukomstpanel dat meebeslist over hoe de 100 miljoen euro voor Toukomst uiteindelijk wordt besteed.
"Onze verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn zelfs overtroffen." - Siem Jansen, directeur Nationaal Programma Groningen

Even pas op de plaats maken

Toukomst bestaat uit meerdere fasen. Na de eerste fase (januari t/m maart 2020) waarin alle ideeën actief zijn verzameld, worden deze samen met de indieners ervan, en met mensen die aangegeven hebben graag mee te willen denken, gebundeld tot grote projecten. Daarna zijn alle Groningers weer aan bod: iedereen, van jong tot oud, mag deze projecten beoordelen. Uiteindelijk beslist het Toukomstpanel, met daarin twintig Groningers,  mee over hoe de 100 miljoen euro voor deze bijzondere manier van ‘meedoen’ wordt besteed.

Door het coronavirus is de volgende stap, het bundelen van ideeën, helaas even uitgesteld.

Meer artikelen

Blijf op de hoogte

Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

  Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  Sustainable Industry Challenge

  Hoe zorg je dat innovatieve bedrijven van over de hele wereld Noord-Nederland leren kennen? En hoe gaan ze deze regio als mogelijke vestigingsplaats overwegen? Kortom: hoe krijgen we kansrijke leads? Samen met Economic Board Groningen ontwikkelden we het antwoord: de Sustainable Industry Challenge. Het bleek een enorm succes. Dizain bedacht het concept, ontwikkelde de visuele identiteit en verzorgde de contentmarketing.

  Creating strong connections

  Economic Board Groningen (EBG) heeft als missie om de economie in Noord- en Midden- Groningen een nieuwe impuls te geven door meer bedrijvigheid en meer banen in met name het aardbevingsgebied te creëren. De Noordelijke regio biedt tal van mogelijkheden áls de industriële bedrijven in erin slagen te verduurzamen. De Sustainable Industry Challenge bracht beide uitdagingen samen.

  Samen met EBG kozen we niet voor de standaardaanpak waarbij een bombardement aan ronkend marketingmateriaal over de doelgroep wordt uitgestort. Samen bedachten we een wedstrijd voor scale-ups van over de hele wereld. Zij werden uitgedaagd een oplossing aan te dragen voor een van de vijf duurzame vraagstukken die Noordelijke vooraanstaande organisaties hadden neergelegd.

  Met de Sustainable Industry Challenge werd de kracht van de bedrijven die gezocht werden – duurzame en innovatieve scale-ups – en de kracht van de regio aan elkaar verbonden. De scale-ups ontwikkelen innovatieve oplossingen, de regio heeft de capaciteit en er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van financiering, grondstoffen en afnemers.

  Voor de winnaar van de Sustainable Industry Challenge werd door Economic Board Groningen €100.000 beschikbaar gesteld. Een groot bedrag, maar onvoldoende om als bedrijf in deze sector een productiefaciliteit te starten. Daarom voegde de Sustainable Industry Challenge iets écht onbetaalbaars toe: directe toegang tot het netwerk in de regio, van vijf innovatieve industriële ondernemingen. Zo werden Suiker Unie, ESD-SIC, BioMCN, Teijin Aramid en ENGIE challenge setter. Allemaal met een unieke duurzame uitdaging voor scale-ups van over de hele wereld. Dat bleek de juiste keuze.

  Dankzij de samenwerking met The Unknown Group uit Rotterdam, specialist in het scouten van scale-ups en met een concept dat naadloos op het al bedachte concept aansloot, ontving de Sustainable Industry Challenge ruim 200 (!) aanmeldingen uit 120 landen. De scale-ups schreven zich in op een van de duurzame uitdagingen van de regionale challenge setters. Na meerdere selectierondes werden 40 bedrijven uit 13 verschillende landen geselecteerd en uitgenodigd voor het tweedaagse finale-event in Noord-Nederland op 7 en 8 januari 2020, dat door EBG werd georganiseerd.

  Akke Groenewoud van EBG. "Dit was een heel nieuwe manier om aandacht te vragen voor vraagstukken en Noord-Nederland internationaal in de markt te zetten. We zijn door de respons ongelooflijk positief verrast”

  Stoer, trots en ondernemend

  Aansluitend creëerden we de visuele identiteit. Vanuit de waarden ‘stoer, trots en ondernemend’ kozen we een krachtige visuele vorm die geïnspireerd is door de Amerikaanse sportcultuur – het summum van presteren. Het eenvoudige beeldmerk staat voor een scale-up die verder groeit vanuit het (ondernemers) platform: de Sustainable Industry Challenge. De kleurencombinatie van het industriële antraciet met het felle oranje weerspiegelt kracht en energie.

  De visuele identiteit werd vertaald naar de website van de Sustainable Industry Challenge, met een unieke beeldtaal en iconenstijl. The Unknown Group was verantwoordelijk voor de technische realisatie. De website werd het platform waar geïnteresseerden zich konden verdiepen in de regio, nieuws te vergaren en aan te melden voor de challenge.

  Dagblad Van Het Noorden “Industry Challenge Zet Noorden Internationaal Op De Kaart."

  Lees het artikel van Dagblad van het Noorden

  Monteren op de snelweg

  EBG en Dizain produceerden in samenwerking met WeShootIt in aanloop naar het evenement meerdere video’s om te informeren en te enthousiasmeren. Mooie spin-off ervan: het maakte de hier al gevestigde bedrijven extra trots op de regio.

  Tijdens het finale-event realiseerden alle betrokken partijen helemaal een krachtproef. We maakten tijdens de tweedaagse een kick-off video voor de start van de finaleronde. Deze grote finale werd bijgewoond door captains of industry uit de regio en moest aan deze doelgroep, die vaak nog niet bekend was met de Challenge, in twee minuten het verhaal vertellen én ze enthousiasmeren voor het vervolg. Met nog twee uur te gaan werd het laatste shot gedraaid, vervolgens werd de laatste montage gedaan in de auto op weg naar Delfzijl. Tien minuten voor de start stond alles klaar en kon het event echt beginnen! Bekijk hieronder de kick-off video:

  Sustainable Industry Challenge

  Een nieuw concept met ‘sustainable’ like

  “Welcome to Groningen!” mag gezegd worden, want de Sustainable Industry Challenge realiseerde 30.000 websitebezoeken uit 120 landen, verdeeld over zes continenten. Op social media creëerden we met de projectpartners een succesvolle contentcampagne met meer dan 400.000 impressies op LinkedIn, Facebook en Twitter.

  De doelstelling van ’10 bedrijven leren kennen die geïnteresseerd zijn in de regio’, waar we in het prille begin van het idee mee startten, heeft de Sustainable Industry Challenge ruimschoots overschreden met 200+ aanmeldingen, maar belangrijker: er is een nieuw concept ontwikkeld dat houdbaar is voor Economic Board Groningen en vaker ingezet kan worden.

  En de winnaar van de Sustainable Industry Challenge? CFK Recycling uit Duitsland zal samen met Teijin Aramid een pilotproject starten om te kijken of het ook lukt om aramide vezels te recyclen, met als doel een volledig duurzame en circulaire aramideketen.

  Benieuwd hoe wij voor jouw merk resultaat kunnen halen? Neem contact op René Blokzijl, Frank Groenwold of Erik Meijerink op 050 – 3112409 of hallo@dizain.nl.

  Meer artikelen

  Blijf op de hoogte

  Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

   Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

   Identiteit, naamgeving en huisstijl Carins

   In 2015 kregen de Nederlandse gemeenten nieuwe taken op het gebied van zorg, werk en jeugdhulp. De gemeente Smallingerland bracht dit begin 2019 onder in een nieuwe organisatie: Carins. Dizain ontwikkelde de identiteit en positionering, naam en visuele doorvertaling van het merk.

   Bekijk hieronder direct de case in 10 plaatjes of lees na de afbeelding het hele verhaal.

   Carins is een nieuwe organisatie

   De zorg- en welzijnstaken waren voorheen ondergebracht bij verschillende onderdelen van de Friese gemeente. Omdat mensen vaak op meerdere leefgebieden tegelijk problemen ervaren, koos de gemeente ervoor om alle onderdelen in één organisatie onder te brengen: Carins. Hierdoor kunnen vragen in samenhang worden beantwoord.

   Carins is voor inwoners dé plek voor iedereen die informatie, hulp of ondersteuning zoekt op de volgende leefgebieden:

   Identiteitsbepaling via Brandforce-model

   Carins is dus een samenvoeging van bestaande gemeentelijke organisaties. Dit vroeg om een zorgvuldig proces van integratie waarbij we uitgebreid hebben stilgestaan bij de essentie van de dienstverlening en het ‘waarom’ van Carins.

   In het najaar van 2018 hebben we samen met een grote groep toekomstige medewerkers deze identiteit en positionering in kaart gebracht via ons eigen Brandforce-model en dit vervolgens vastgelegd in een merkmanifest. Hierin werd de volgende belofte van Carins geformuleerd: “Carins helpt jou op weg als het je zelf even niet lukt.”

   Betekenis naam Carins

   Op basis van deze belofte hebben we ook de naam Carins ontwikkeld. Carins heeft een gevoel in zich van ‘elkaar’, maar ook van ‘care’ (hulp, ondersteuning, zorg). ‘Ins’, de laatste drie letters van de naam, staan voor ‘in Smallingerland’. En dat Carins ook nog de associatie heeft met een vrouwelijke voornaam, is een mooie bijkomstigheid. Het past bij het warme, persoonlijke en hulpvaardige karakter van de nieuwe organisatie.

   Logo en pay-off Carins

   Vervolgens hebben we het logo van Carins ontwikkeld: een gestileerde tekstballon. Dit logo staat voor contact leggen en in gesprek gaan. De pay-off sluit hierop aan: Carins staat voor je klaar.

   Persoonlijke communicatiestijl

   De kopregels koppelen logo en pay-off. Het logo heeft namelijk niet alleen de vorm van een tekstballon, maar daarmee ook van een apostrof. Deze apostrof verbindt
 het persoonlijke antwoord van Carins met de persoonlijke (hulp)vraag van de bewoner: Anja’s scootmobiel, Rudy’s steuntje in de rug, Alie’s ondersteuning… Carins is persoonlijk en dichtbij en spreekt mensen ook met ‘je’ aan.

   De beeld- en vormtaal van Carins is stevig en helder zodat ook in combinatie met generieke fotografie
 een duidelijk herkenbaar eigen gezicht wordt gecreëerd.

   Introductie in Smallingerland

   Carins zag rond de jaarwisseling van 2019 het levenslicht. De eerste mijlpaal hierin was de interne introductie. Om de medewerkers van Carins duidelijk te maken waar Carins voor staat, hebben we het merkmanifest ‘vertaald’ in een handzaam boekje met daarin de essentie van de nieuwe organisatie.

   De huidige klanten ontvingen een mailing waarin de overgang van de huidige naar de nieuwe organisatie is uitgelegd. Dit wordt ondersteund door een basiswebsite die de komende periode verder wordt uitgebouwd.

   In de loop van 2019 zal Carins geïntroduceerd worden bij de andere doelgroepen: bewoners en zorgprofessionals.

   Meer artikelen

   Blijf op de hoogte

   Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

    Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.