fbpx

Toukomst voor Groningen

Hoe zien Groningers de toekomst van hun provincie? Welke goede ideeën hebben zij hiervoor? Nationaal Programma Groningen ontwikkelde samen met West 8 een bijzondere aanpak om deze ideeën te verzamelen. Dizain ontwikkelde hiervoor de Toukomst-campagne.

"De hooggespannen verwachtingen voor de eerste fase zijn met bijna 900 ingediende ideeën ruimschoots overtroffen."

Bekijk nu de case in 17 plaatjes of lees na de afbeeldingen het hele verhaal (leestijd: 5 minuten).

De problemen in het aardbevingsgebied van de provincie Groningen zijn groot. Uiteraard worden huizen en gebouwen versterkt of vervangen, maar de regio heeft meer nodig. Versterking van de leefomgeving, een krachtige economie, een gezondere natuur, meer banen, enzovoorts. Hiervoor is Nationaal Programma Groningen opgericht; een samenwerking van Rijk, provincie en gemeenten.

Plannen die Groningen écht vooruithelpen

Nationaal Programma Groningen richt zich op grote plannen die Groningen écht vooruithelpen. Voor projecten in het aardbevingsgebied en daarbuiten. En voor plannen van bedrijven, overheden én inwoners. Om de grote, vernieuwende, creatieve, slimme en eigenzinnige ideeën van de Groningers zelf boven water te krijgen, bedacht de organisatie samen met West 8, ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, een brede Groningse ‘volksraadpleging’. Dizain bedacht de naam Toukomst en ontwikkelde de campagne. Samen met Nationaal Programma Groningen en West 8 ontwikkelden we ook de communicatiestrategie hiervoor.

Toukomst gaat vooral om ideeën die samen zijn ontstaan en de kracht van mensen gebruiken.

Kort maar krachtig: Toukomst

Groningers zijn nuchter en kort van stof. Waarom veel woorden gebruiken als het met minder ook kan? Dat gevoel wilden we laten terugkomen in de naam van deze ‘volksraadpleging’. Na een brainstorm kwamen we op Toukomst, het Groningse woord voor toekomst. Hét woord dat precies duidt waar het om gaat: de toekomst van Groningen en Groningers. Maar ook het woord dat in de discussies over de aardgasproblematiek naar de achtergrond is verdwenen, want daarin gaat het eigenlijk alleen over het ‘hier en nu’. De kernachtige descriptor ‘Krachten bundelen voor Groningen’ beschrijft de achterliggende ambitie.

Eenvoudig en krachtig ontwerp

Het logo-ontwerp kent dezelfde nuchterheid en eenvoud. Achter het woord Toukomst hebben we een dubbele punt geplaatst om aan te geven dat er nog wat aan toegevoegd moet worden. En wat dat is — welke ‘toukomst’ je voor jezelf en je kinderen ziet — vul je zelf in. In het woord Toukomst is daarnaast subtiel een element weggelaten om aan te geven dat de toekomst onvolledig is en nog niet vast staat.

Voor de kleuren hebben we aansluiting gezocht bij het kleurenpalet van Merk Groningen (zoals bedacht door Marketing Groningen); het merk dat Stad en provincie kracht geeft. Dit kleurenpalet is geïnspireerd op tien kleuren die je op veel plekken aantreft in onze provincie — zoals het goud van het graan en het rood van de baksteen — en past dus uitermate goed bij Toukomst.

In de fotografie van Marieke Kijk in de Vegte laten we echte, eigenzinnige Groningers zien: jong en oud, stads en dorps, ‘van hier’ en ‘van buiten’.

Overweldigende respons op campagne

Om zoveel mogelijk Groningers het verhaal van Toukomst te laten zien en ze op te roepen hun ideeën in te sturen, kozen we voor een mix van online en offline middelen. Offline zijn dat onder meer advertenties in het Dagblad van het Noorden, driehoeksborden, abri’s en advertising op led-borden bij de toegangspoort van Groningen aan de A7.

 

Online gingen we, samen met digital-marketingbureau Rocket Digital, voor een uitgekiende mix van onder andere Facebook-advertising, bannering en YouTube-prerolls. Daarnaast ging ook de Toukomst-tour de provincie in om tijdens bijeenkomsten te ontdekken wat er leeft bij inwoners.

De ideeën van Groningers zijn verzameld op het online platform toukomst.nl dat we in korte tijd ontwikkelden samen met webbouwer Nordique.

De campagne om Groningers op te roepen ideeën voor Toukomst in te sturen, had een enorme impact. De cijfers in het kort:

 • Zo’n driekwart (74%) van de Groningers op Facebook is bereikt met de uitingen.
 • De advertenties zijn meer dan 2 miljoen keer vertoond.
 • De video’s zijn ruim 600.000 keer bekeken.
 • Er zijn meer dan 12.000 interacties met de berichten aangegaan.
 • Google duidde het woord Toukomst zelfs aan als ‘trend’.

Maar belangrijker, Toukomst ging ook echt leven bij de Groningers:

 • Bijna 900 ideeën zijn ingestuurd.
 • Zo’n 1700 Groningers willen meedenken over het bundelen van ideeën tot grote projecten.
 • Ruim 250 inwoners hebben zich aangemeld voor het Toukomstpanel dat meebeslist over hoe de 100 miljoen euro voor Toukomst uiteindelijk wordt besteed.
"Onze verwachtingen waren hooggespannen, maar die zijn zelfs overtroffen." - Siem Jansen, directeur Nationaal Programma Groningen

Even pas op de plaats maken

Toukomst bestaat uit meerdere fasen. Na de eerste fase (januari t/m maart 2020) waarin alle ideeën actief zijn verzameld, worden deze samen met de indieners ervan, en met mensen die aangegeven hebben graag mee te willen denken, gebundeld tot grote projecten. Daarna zijn alle Groningers weer aan bod: iedereen, van jong tot oud, mag deze projecten beoordelen. Uiteindelijk beslist het Toukomstpanel, met daarin twintig Groningers,  mee over hoe de 100 miljoen euro voor deze bijzondere manier van ‘meedoen’ wordt besteed.

Door het coronavirus is de volgende stap, het bundelen van ideeën, helaas even uitgesteld.

Meer artikelen

Blijf op de hoogte

Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

  Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  Sustainable Industry Challenge

  Hoe zorg je dat innovatieve bedrijven van over de hele wereld Noord-Nederland leren kennen? En hoe gaan ze deze regio als mogelijke vestigingsplaats overwegen? Kortom: hoe krijgen we kansrijke leads? Samen met Economic Board Groningen ontwikkelden we het antwoord: de Sustainable Industry Challenge. Het bleek een enorm succes. Dizain bedacht het concept, ontwikkelde de visuele identiteit en verzorgde de contentmarketing.

  Creating strong connections

  Economic Board Groningen (EBG) heeft als missie om de economie in Noord- en Midden- Groningen een nieuwe impuls te geven door meer bedrijvigheid en meer banen in met name het aardbevingsgebied te creëren. De Noordelijke regio biedt tal van mogelijkheden áls de industriële bedrijven in erin slagen te verduurzamen. De Sustainable Industry Challenge bracht beide uitdagingen samen.

  Samen met EBG kozen we niet voor de standaardaanpak waarbij een bombardement aan ronkend marketingmateriaal over de doelgroep wordt uitgestort. Samen bedachten we een wedstrijd voor scale-ups van over de hele wereld. Zij werden uitgedaagd een oplossing aan te dragen voor een van de vijf duurzame vraagstukken die Noordelijke vooraanstaande organisaties hadden neergelegd.

  Met de Sustainable Industry Challenge werd de kracht van de bedrijven die gezocht werden – duurzame en innovatieve scale-ups – en de kracht van de regio aan elkaar verbonden. De scale-ups ontwikkelen innovatieve oplossingen, de regio heeft de capaciteit en er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van financiering, grondstoffen en afnemers.

  Voor de winnaar van de Sustainable Industry Challenge werd door Economic Board Groningen €100.000 beschikbaar gesteld. Een groot bedrag, maar onvoldoende om als bedrijf in deze sector een productiefaciliteit te starten. Daarom voegde de Sustainable Industry Challenge iets écht onbetaalbaars toe: directe toegang tot het netwerk in de regio, van vijf innovatieve industriële ondernemingen. Zo werden Suiker Unie, ESD-SIC, BioMCN, Teijin Aramid en ENGIE challenge setter. Allemaal met een unieke duurzame uitdaging voor scale-ups van over de hele wereld. Dat bleek de juiste keuze.

  Dankzij de samenwerking met The Unknown Group uit Rotterdam, specialist in het scouten van scale-ups en met een concept dat naadloos op het al bedachte concept aansloot, ontving de Sustainable Industry Challenge ruim 200 (!) aanmeldingen uit 120 landen. De scale-ups schreven zich in op een van de duurzame uitdagingen van de regionale challenge setters. Na meerdere selectierondes werden 40 bedrijven uit 13 verschillende landen geselecteerd en uitgenodigd voor het tweedaagse finale-event in Noord-Nederland op 7 en 8 januari 2020, dat door EBG werd georganiseerd.

  Akke Groenewoud van EBG. "Dit was een heel nieuwe manier om aandacht te vragen voor vraagstukken en Noord-Nederland internationaal in de markt te zetten. We zijn door de respons ongelooflijk positief verrast”

  Stoer, trots en ondernemend

  Aansluitend creëerden we de visuele identiteit. Vanuit de waarden ‘stoer, trots en ondernemend’ kozen we een krachtige visuele vorm die geïnspireerd is door de Amerikaanse sportcultuur – het summum van presteren. Het eenvoudige beeldmerk staat voor een scale-up die verder groeit vanuit het (ondernemers) platform: de Sustainable Industry Challenge. De kleurencombinatie van het industriële antraciet met het felle oranje weerspiegelt kracht en energie.

  De visuele identiteit werd vertaald naar de website van de Sustainable Industry Challenge, met een unieke beeldtaal en iconenstijl. The Unknown Group was verantwoordelijk voor de technische realisatie. De website werd het platform waar geïnteresseerden zich konden verdiepen in de regio, nieuws te vergaren en aan te melden voor de challenge.

  Dagblad Van Het Noorden “Industry Challenge Zet Noorden Internationaal Op De Kaart."

  Lees het artikel van Dagblad van het Noorden

  Monteren op de snelweg

  EBG en Dizain produceerden in samenwerking met WeShootIt in aanloop naar het evenement meerdere video’s om te informeren en te enthousiasmeren. Mooie spin-off ervan: het maakte de hier al gevestigde bedrijven extra trots op de regio.

  Tijdens het finale-event realiseerden alle betrokken partijen helemaal een krachtproef. We maakten tijdens de tweedaagse een kick-off video voor de start van de finaleronde. Deze grote finale werd bijgewoond door captains of industry uit de regio en moest aan deze doelgroep, die vaak nog niet bekend was met de Challenge, in twee minuten het verhaal vertellen én ze enthousiasmeren voor het vervolg. Met nog twee uur te gaan werd het laatste shot gedraaid, vervolgens werd de laatste montage gedaan in de auto op weg naar Delfzijl. Tien minuten voor de start stond alles klaar en kon het event echt beginnen! Bekijk hieronder de kick-off video:

  Sustainable Industry Challenge

  Een nieuw concept met ‘sustainable’ like

  “Welcome to Groningen!” mag gezegd worden, want de Sustainable Industry Challenge realiseerde 30.000 websitebezoeken uit 120 landen, verdeeld over zes continenten. Op social media creëerden we met de projectpartners een succesvolle contentcampagne met meer dan 400.000 impressies op LinkedIn, Facebook en Twitter.

  De doelstelling van ’10 bedrijven leren kennen die geïnteresseerd zijn in de regio’, waar we in het prille begin van het idee mee startten, heeft de Sustainable Industry Challenge ruimschoots overschreden met 200+ aanmeldingen, maar belangrijker: er is een nieuw concept ontwikkeld dat houdbaar is voor Economic Board Groningen en vaker ingezet kan worden.

  En de winnaar van de Sustainable Industry Challenge? CFK Recycling uit Duitsland zal samen met Teijin Aramid een pilotproject starten om te kijken of het ook lukt om aramide vezels te recyclen, met als doel een volledig duurzame en circulaire aramideketen.

  Benieuwd hoe wij voor jouw merk resultaat kunnen halen? Neem contact op René Blokzijl, Frank Groenwold of Erik Meijerink op 050 – 3112409 of hallo@dizain.nl.

  Meer artikelen

  Blijf op de hoogte

  Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

   Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

   Wervingscampagne ouderenzorg ZorgpleinNoord

   Voor werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord ontwikkelde Dizain de arbeidsmarkt-campagne ‘Ouderenzorg. Dat zit in je.’

   Doel van deze succesvolle campagne is het verhogen van de instroom van goed personeel en het verbeteren van het imago van de sector ouderenzorg.

   Nijpend tekort

   Nederland vergrijst en dat geldt uiteraard ook voor Noord-Nederland. De behoefte aan personeel in de ouderenzorg groeit hierdoor sterk. Tegelijkertijd is er in onze regio sprake van soms forse krimp, waardoor het aantal potentiële werknemers afneemt. Bovendien kampt de sector ook nog eens met een negatief imago: het werk wordt er gezien als eentonig, zwaar en met een beperkte beloning.

   Reden genoeg voor ZorgpleinNoord, het grootste samenwerkingsverband van zorg- en welzijnswerkgevers in Noord-Nederland, om Dizain te vragen een campagne te ontwikkelen die zich richt op de instroom van nieuw personeel en het verbeteren van het imago van de sector.

   ‘Ouderenzorg. Dat zit in je.’

   Met deze zin vatten we in de campagne het werken in de ouderenzorg samen. In gesprekken die wij voerden met werknemers uit de ouderenzorg kwam namelijk voortdurend als gemene deler naar voren: werken in deze sector kun je leren, maar moet vooral ook in je zitten.

   “Nu al de zorg willen bieden die je later als je oud bent
   zelf zou willen ontvangen.”

   In de campagne sluiten we hierop aan door de bijzondere drive te laten zien die mensen in de ouderenzorg ervaren: nu al de zorg willen bieden die je later als je oud bent, zelf zou willen ontvangen. We portretteren hierbij huidige medewerkers in de ouderenzorg met een foto van hun ‘oudere zelf’. Hierbij beschrijven we hun belangrijkste drijfveer: ‘De aandacht die jij later wilt, kun je nu al geven’, ‘Het respect dat je later wilt, kun je nu al bieden’, enzovoorts.

   Online funnel

   Op de website www.ouderenzorgzitinje.nl brengen we de verhalen van deze medewerkers uit de ouderenzorg samen. Met hun foto en verhaal zetten we mensen aan het denken over het belang van goede zorg voor ouderen. Met als doel: een realistisch en positief beeld geven van het werken in de ouderenzorg.

   Om daarvoor een zo effectief mogelijke website te ontwikkelen, hebben we drie persona’s ontwikkeld: iemand die nu in een andere zorgsector werkt, iemand die vanuit een totaal ander werkveld denkt aan overstappen en iemand die net klaar is met haar studie.

   Op basis van deze persona’s zijn conversiepaden voor de website ontwikkeld en wordt er content aangeboden over bijvoorbeeld meeloopdagen, werk-leertrajecten en natuurlijk vacatures. Hierdoor kan iedereen op zijn eigen tempo invulling geven aan de zoektocht naar zijn of haar mogelijkheden binnen de ouderenzorg.

   De website wordt ondersteund door een Facebook-pagina waarop verhalen, video’s en evenementen van de aangesloten partijen worden gedeeld.

   Partijen verbinden

   Omdat er bij de start van de campagne slechts zeer beperkt mediabudget beschikbaar was, is extra ingezet op het verbinden van zorgorganisaties aan de campagne. Hierdoor konden we hun eigen netwerk benutten als vliegwiel om de campagne bereik te bieden.

   Dit is overigens minder eenvoudig dan het lijkt: deze partijen hebben weliswaar een gedeelde vraag – het vinden van goede mensen – maar zijn tegelijkertijd ook elkaars concurrenten hierbij. Juist omdat de campagne de juiste snaar raakt, aansluit bij de drijfveren van de medewerkers en daarmee positief bijdraagt aan het imago, kozen bij de start maar liefst vijftien Noordelijke zorgorganisaties ervoor om mee te doen.

   Honderdduizenden mensen bereikt

   Het voorlopige resultaat van de campagne mag er zijn. Het organische bereik van de campagne is op dit moment (maart 2018) al ruim 200.000 Noordelingen. Gezamenlijk hebben zij voor zo’n 25.000 interacties gezorgd (clicks, likes, shares). Waar deze mensen op gereageerd hebben? Op 51 blogs en vlogs, afkomstig van 43 verschillende personen, verdeeld over 39 zorglocaties verspreid over Friesland, Groningen en Drenthe.

   De best presterende berichten op social media hadden tientallen reacties, en hebben per blog meer dan 20.000 mensen bereikt.

   Grote groep geïnteresseerden

   Vanaf de socials ontstond een grote stroom websiteverkeer. Allereerst was er veel traffic rechtstreeks naar de aangesloten zorgorganisaties. Ook kwamen er zo’n 10.000 bezoekers op de speciale actiesite. Omdat ze er gemiddeld 2.30 minuut verbleven en gemiddeld 3,5 pagina’s bezochten, is de conclusie gerechtvaardigd dat zij bijzonder geïnteresseerd zijn in werken in de ouderenzorg.

   ‘Yes we can’-gevoel

   Een interessant bij-effect van de campagne is dat binnen organisaties in de ouderenzorg het besef van de noodzaak van goede arbeidsmarkt-communicatie sterk is gegroeid. De campagne begon met vijftien zorgorganisaties, dit aantal is inmiddels gegroeid tot meer dan twintig!

   De campagne is in 2017 gestart en is in 2018 verlengd. Omdat er naar verwachting in de loop van 2018 mediabudget beschikbaar komt, zal dan een extra impuls gegeven kunnen worden aan de campagne.

   Verder praten over arbeidsmarktcommunicatie? Benieuwd hoe we jouw merk kunnen versterken? Bekijk onze producten of neem direct contact op!

   Meer artikelen

   Blijf op de hoogte

   Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

    Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

    Activatie campagne lespakket Veiligheidsregio Groningen

    Aardbevingen hebben helaas een grote impact op de provincie Groningen. Naast de schade aan scholen en huizen, ondervinden veel inwoners er last van. Kinderen weten niet goed wat er gebeurt en hierdoor worden ze bang, verward of ze raken soms zelfs getraumatiseerd.

    Daarom ontwikkelde Veiligheidsregio Groningen een gratis lespakket voor basischolen: De Aardbevingenwijzer. Deze kan eenvoudig ingevoegd worden in het huidige lesprogramma. Maar de leraren moeten de eerste stap zetten; zij beslissen of ze er mee aan de slag willen!

    Veiligheidsregio Groningen had dus maar één wens: ‘Breng het lespakket effectief onder de aandacht met een mailing. Zorg er voor dat er over gepraat wordt in de lerarenkamers.’. Dizain ontwikkelde een activatie campagne om dit voor elkaar te krijgen.

    ‘Een simpel foldertje over een nieuwe lesmethode verdwijnt te snel op de papierstapel.’

    In deze activatie campagne is schreeuwen niet toegestaan

    Aandacht trekken in direct mailing is niet moeilijk. Normaal kun je dan volledig uitpakken met toeters en bellen. Maar deze case heeft een extra uitdaging: het onderwerp ligt gevoelig. Aardbevingen laten hun sporen achter in de provincie, vooral ook mentaal. Kinderen kunnen heel angstig worden en zelfs weer in bed gaan plassen, en ook volwassenen ondervinden er veel stress van. Ook leraren dus.

    Kinderlijke nieuwsgierigheid

    Dizain bedacht een in het oog springende oplossing: een fluorgroene doos van Veiligheidsregio Groningen, met daarop de tekst: ‘Voor openen, goed schudden’. Uiteraard ben je benieuwd wat hier in zit.

     

    Wanneer je de doos schudt en daarna opent, zie je een snowglobe met een foto van jouw school daarin. Zo’n snowglobe kennen we allemaal nog wel van vroeger. Je schudt hem, en op magische wijze verandert het tafereeltje in de binnenkant in een winterlandschap door de rondzwevende stukjes ‘sneeuw’.

    Wanneer je de bol pakt, lees je op de achterkant: 'Wat doe jij als je school staat te schudden?'

    Deze tekst zet hopelijk aan tot denken: ‘Weet jij precies wat je moet doen? En weten je kinderen dat ook?’ Uit de folder in de doos blijkt dat de Aardbevingenwijzer je hier bij kan helpen. En de kinderlijk eenvoudige vergelijking tussen een ‘schuddende school’ en de ‘schuddende school in de sneeuwglobe’ zijn een simpele verheldering van hoe mysterieus het voor een kind kan zijn dat de aarde schudt.

    Dizain hoopt dat het voor kinderen gemakkelijker wordt om met elkaar over dit moeilijke onderwerp te praten.

    Meer artikelen

    Blijf op de hoogte

    Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

     Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

     Awareness campagne afvalscheiding Gemeente Groningen

     Groningen is koploper onder de grootstedelijke gemeenten als het gaat om hergebruik van huishoudelijk afval. Maar de gemeente heeft ambitie: in 2025 wil ze volledig afvalloos zijn! Om dat doel te helpen realiseren, ontwikkelde Dizain een awareness campagne.

     De awareness campagne moet twee doelen realiseren: kennis vergroten over wat wel en niet apart mag en een positieve invloed hebben op het afvalscheidingsgedrag van inwoners.

     De structuur van de awareness campagne

     Dizain ontwikkelde een awareness campagne die bestaat uit meerdere lagen. Alle uitingen worden opgebouwd met een woordmerk dat duidelijk het campagnedoel verwoordt: ‘Haal alles uit je afval’. De bodytekst geeft verhelderende informatie over afvalscheiding en zet aan tot nadenken. En visueel zijn er legio variatiemogelijkheden dankzij de typografische laag in de huisstijl van Gemeente Groningen en de herkenbare fotografie.

     Voor iedereen moet in een oogopslag duidelijk zijn wat er allemaal mogelijk is met verschillende soorten afval.

     Bewuster bezig zijn met afvalscheiding begint bij de vraag: ‘Wat kan ik als inwoner van Groningen doen met mijn huisvuil?’ Het antwoord hierop wordt gegeven door het krachtige woordmerk: ‘Haal alles uit je afval!’. Deze prikkelende quote is rode draad van de campagne en komt dus terug in alle uitingen, waaronder de website van de gemeente. Ook is de blokkenstructuur een subtiele verwijzing naar de bouwstenen waaruit afval bestaat.

     Bouwen met blokken

     Dezelfde blokkenstructuur geeft vorm aan de bodytekst. Deze brengt op een kleurrijke manier de boodschap over van de specifieke uiting. De gekleurde elementen kunnen prima op zichzelf staan, maar brengen ook de fotografie en de rode huisstijllaag van Gemeente Groningen effectief samen.

     Voor en door Groningers

     De campagne moest toegankelijk zijn voor alle Groningers. We hebben daarom gewerkt met een Groningse fotograaf en lokale ‘modellen’: echte Groningse mensen van de straat. Zij zijn vastgelegd in alledaagse omgevingen, die hier en daar subtiel verwijzen naar Groningen. Leidend voor de fotografie was alledaagse herkenbaarheid, met een vleugje humor. Dit toegankelijke beeld moet prikkelen, informeren maar vooral ook inspireren: want goed voorbeeld, doet goed volgen.

     We richten ons op het overdragen van kennis. Daar komt de gedragsverandering natuurlijk uit voort.

     In de komende jaren ontvouwt de campagne zich verder. Groningers worden meegenomen in hoe zij hun afval beter kunnen scheiden én hoe zij minder kunnen produceren. Dit gebeurt met abri’s en advertenties, maar ook in online posts en verhalen. Zelfs de ambities van de gemeente – een afvalloze stad worden – en de functionele communicatie kunnen in dezelfde herkenbare stijl worden vormgegeven. De stijl laat zich dus eenvoudig hergebruiken. En laat het daar nou net om draaien…

     Meer artikelen

     Blijf op de hoogte

     Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

      Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.