fbpx

Wervingscampagne ouderenzorg ZorgpleinNoord

Voor werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord ontwikkelde Dizain de arbeidsmarkt-campagne ‘Ouderenzorg. Dat zit in je.’

Doel van deze succesvolle campagne is het verhogen van de instroom van goed personeel en het verbeteren van het imago van de sector ouderenzorg.

Nijpend tekort

Nederland vergrijst en dat geldt uiteraard ook voor Noord-Nederland. De behoefte aan personeel in de ouderenzorg groeit hierdoor sterk. Tegelijkertijd is er in onze regio sprake van soms forse krimp, waardoor het aantal potentiële werknemers afneemt. Bovendien kampt de sector ook nog eens met een negatief imago: het werk wordt er gezien als eentonig, zwaar en met een beperkte beloning.

Reden genoeg voor ZorgpleinNoord, het grootste samenwerkingsverband van zorg- en welzijnswerkgevers in Noord-Nederland, om Dizain te vragen een campagne te ontwikkelen die zich richt op de instroom van nieuw personeel en het verbeteren van het imago van de sector.

‘Ouderenzorg. Dat zit in je.’

Met deze zin vatten we in de campagne het werken in de ouderenzorg samen. In gesprekken die wij voerden met werknemers uit de ouderenzorg kwam namelijk voortdurend als gemene deler naar voren: werken in deze sector kun je leren, maar moet vooral ook in je zitten.

“Nu al de zorg willen bieden die je later als je oud bent
zelf zou willen ontvangen.”

In de campagne sluiten we hierop aan door de bijzondere drive te laten zien die mensen in de ouderenzorg ervaren: nu al de zorg willen bieden die je later als je oud bent, zelf zou willen ontvangen. We portretteren hierbij huidige medewerkers in de ouderenzorg met een foto van hun ‘oudere zelf’. Hierbij beschrijven we hun belangrijkste drijfveer: ‘De aandacht die jij later wilt, kun je nu al geven’, ‘Het respect dat je later wilt, kun je nu al bieden’, enzovoorts.

Online funnel

Op de website www.ouderenzorgzitinje.nl brengen we de verhalen van deze medewerkers uit de ouderenzorg samen. Met hun foto en verhaal zetten we mensen aan het denken over het belang van goede zorg voor ouderen. Met als doel: een realistisch en positief beeld geven van het werken in de ouderenzorg.

Om daarvoor een zo effectief mogelijke website te ontwikkelen, hebben we drie persona’s ontwikkeld: iemand die nu in een andere zorgsector werkt, iemand die vanuit een totaal ander werkveld denkt aan overstappen en iemand die net klaar is met haar studie.

Op basis van deze persona’s zijn conversiepaden voor de website ontwikkeld en wordt er content aangeboden over bijvoorbeeld meeloopdagen, werk-leertrajecten en natuurlijk vacatures. Hierdoor kan iedereen op zijn eigen tempo invulling geven aan de zoektocht naar zijn of haar mogelijkheden binnen de ouderenzorg.

De website wordt ondersteund door een Facebook-pagina waarop verhalen, video’s en evenementen van de aangesloten partijen worden gedeeld.

Partijen verbinden

Omdat er bij de start van de campagne slechts zeer beperkt mediabudget beschikbaar was, is extra ingezet op het verbinden van zorgorganisaties aan de campagne. Hierdoor konden we hun eigen netwerk benutten als vliegwiel om de campagne bereik te bieden.

Dit is overigens minder eenvoudig dan het lijkt: deze partijen hebben weliswaar een gedeelde vraag – het vinden van goede mensen – maar zijn tegelijkertijd ook elkaars concurrenten hierbij. Juist omdat de campagne de juiste snaar raakt, aansluit bij de drijfveren van de medewerkers en daarmee positief bijdraagt aan het imago, kozen bij de start maar liefst vijftien Noordelijke zorgorganisaties ervoor om mee te doen.

Honderdduizenden mensen bereikt

Het voorlopige resultaat van de campagne mag er zijn. Het organische bereik van de campagne is op dit moment (maart 2018) al ruim 200.000 Noordelingen. Gezamenlijk hebben zij voor zo’n 25.000 interacties gezorgd (clicks, likes, shares). Waar deze mensen op gereageerd hebben? Op 51 blogs en vlogs, afkomstig van 43 verschillende personen, verdeeld over 39 zorglocaties verspreid over Friesland, Groningen en Drenthe.

De best presterende berichten op social media hadden tientallen reacties, en hebben per blog meer dan 20.000 mensen bereikt.

Grote groep geïnteresseerden

Vanaf de socials ontstond een grote stroom websiteverkeer. Allereerst was er veel traffic rechtstreeks naar de aangesloten zorgorganisaties. Ook kwamen er zo’n 10.000 bezoekers op de speciale actiesite. Omdat ze er gemiddeld 2.30 minuut verbleven en gemiddeld 3,5 pagina’s bezochten, is de conclusie gerechtvaardigd dat zij bijzonder geïnteresseerd zijn in werken in de ouderenzorg.

‘Yes we can’-gevoel

Een interessant bij-effect van de campagne is dat binnen organisaties in de ouderenzorg het besef van de noodzaak van goede arbeidsmarkt-communicatie sterk is gegroeid. De campagne begon met vijftien zorgorganisaties, dit aantal is inmiddels gegroeid tot meer dan twintig!

De campagne is in 2017 gestart en is in 2018 verlengd. Omdat er naar verwachting in de loop van 2018 mediabudget beschikbaar komt, zal dan een extra impuls gegeven kunnen worden aan de campagne.

Verder praten over arbeidsmarktcommunicatie? Benieuwd hoe we jouw merk kunnen versterken? Bekijk onze producten of neem direct contact op!

Meer arbeidsmarktcommunicatie cases?

Meer artikelen

Activatie campagne lespakket Veiligheidsregio Groningen

Aardbevingen hebben helaas een grote impact op de provincie Groningen. Naast de schade aan scholen en huizen, ondervinden veel inwoners er last van. Kinderen weten niet goed wat er gebeurt en hierdoor worden ze bang, verward of ze raken soms zelfs getraumatiseerd.

Daarom ontwikkelde Veiligheidsregio Groningen een gratis lespakket voor basischolen: De Aardbevingenwijzer. Deze kan eenvoudig ingevoegd worden in het huidige lesprogramma. Maar de leraren moeten de eerste stap zetten; zij beslissen of ze er mee aan de slag willen!

Veiligheidsregio Groningen had dus maar één wens: ‘Breng het lespakket effectief onder de aandacht met een mailing. Zorg er voor dat er over gepraat wordt in de lerarenkamers.’. Dizain ontwikkelde een activatie campagne om dit voor elkaar te krijgen.

‘Een simpel foldertje over een nieuwe lesmethode verdwijnt te snel op de papierstapel.’

In deze activatie campagne is schreeuwen niet toegestaan

Aandacht trekken in direct mailing is niet moeilijk. Normaal kun je dan volledig uitpakken met toeters en bellen. Maar deze case heeft een extra uitdaging: het onderwerp ligt gevoelig. Aardbevingen laten hun sporen achter in de provincie, vooral ook mentaal. Kinderen kunnen heel angstig worden en zelfs weer in bed gaan plassen, en ook volwassenen ondervinden er veel stress van. Ook leraren dus.

Kinderlijke nieuwsgierigheid

Dizain bedacht een in het oog springende oplossing: een fluorgroene doos van Veiligheidsregio Groningen, met daarop de tekst: ‘Voor openen, goed schudden’. Uiteraard ben je benieuwd wat hier in zit.

 

Wanneer je de doos schudt en daarna opent, zie je een snowglobe met een foto van jouw school daarin. Zo’n snowglobe kennen we allemaal nog wel van vroeger. Je schudt hem, en op magische wijze verandert het tafereeltje in de binnenkant in een winterlandschap door de rondzwevende stukjes ‘sneeuw’.

Wanneer je de bol pakt, lees je op de achterkant: 'Wat doe jij als je school staat te schudden?'

Deze tekst zet hopelijk aan tot denken: ‘Weet jij precies wat je moet doen? En weten je kinderen dat ook?’ Uit de folder in de doos blijkt dat de Aardbevingenwijzer je hier bij kan helpen. En de kinderlijk eenvoudige vergelijking tussen een ‘schuddende school’ en de ‘schuddende school in de sneeuwglobe’ zijn een simpele verheldering van hoe mysterieus het voor een kind kan zijn dat de aarde schudt.

Dizain hoopt dat het voor kinderen gemakkelijker wordt om met elkaar over dit moeilijke onderwerp te praten.

Meer artikelen

Awareness campagne afvalscheiding Gemeente Groningen

Groningen is koploper onder de grootstedelijke gemeenten als het gaat om hergebruik van huishoudelijk afval. Maar de gemeente heeft ambitie: in 2025 wil ze volledig afvalloos zijn! Om dat doel te helpen realiseren, ontwikkelde Dizain een awareness campagne.

De awareness campagne moet twee doelen realiseren: kennis vergroten over wat wel en niet apart mag en een positieve invloed hebben op het afvalscheidingsgedrag van inwoners.

De structuur van de awareness campagne

Dizain ontwikkelde een awareness campagne die bestaat uit meerdere lagen. Alle uitingen worden opgebouwd met een woordmerk dat duidelijk het campagnedoel verwoordt: ‘Haal alles uit je afval’. De bodytekst geeft verhelderende informatie over afvalscheiding en zet aan tot nadenken. En visueel zijn er legio variatiemogelijkheden dankzij de typografische laag in de huisstijl van Gemeente Groningen en de herkenbare fotografie.

Voor iedereen moet in een oogopslag duidelijk zijn wat er allemaal mogelijk is met verschillende soorten afval.

Bewuster bezig zijn met afvalscheiding begint bij de vraag: ‘Wat kan ik als inwoner van Groningen doen met mijn huisvuil?’ Het antwoord hierop wordt gegeven door het krachtige woordmerk: ‘Haal alles uit je afval!’. Deze prikkelende quote is rode draad van de campagne en komt dus terug in alle uitingen, waaronder de website van de gemeente. Ook is de blokkenstructuur een subtiele verwijzing naar de bouwstenen waaruit afval bestaat.

Bouwen met blokken

Dezelfde blokkenstructuur geeft vorm aan de bodytekst. Deze brengt op een kleurrijke manier de boodschap over van de specifieke uiting. De gekleurde elementen kunnen prima op zichzelf staan, maar brengen ook de fotografie en de rode huisstijllaag van Gemeente Groningen effectief samen.

Voor en door Groningers

De campagne moest toegankelijk zijn voor alle Groningers. We hebben daarom gewerkt met een Groningse fotograaf en lokale ‘modellen’: echte Groningse mensen van de straat. Zij zijn vastgelegd in alledaagse omgevingen, die hier en daar subtiel verwijzen naar Groningen. Leidend voor de fotografie was alledaagse herkenbaarheid, met een vleugje humor. Dit toegankelijke beeld moet prikkelen, informeren maar vooral ook inspireren: want goed voorbeeld, doet goed volgen.

We richten ons op het overdragen van kennis. Daar komt de gedragsverandering natuurlijk uit voort.

In de komende jaren ontvouwt de campagne zich verder. Groningers worden meegenomen in hoe zij hun afval beter kunnen scheiden én hoe zij minder kunnen produceren. Dit gebeurt met abri’s en advertenties, maar ook in online posts en verhalen. Zelfs de ambities van de gemeente – een afvalloze stad worden – en de functionele communicatie kunnen in dezelfde herkenbare stijl worden vormgegeven. De stijl laat zich dus eenvoudig hergebruiken. En laat het daar nou net om draaien…

Meer artikelen