fbpx

Ben jij klaar voor Mobilegeddon?

De naam Mobilegeddon doet een nieuwe apocalyptische blockbuster vermoeden. Maar niets is minder waar. Mobilegeddon is de bijnaam voor de update die Google sinds 21 april 2015 gefaseerd uitrolt en die is niet mis...

Heel plat gezegd hecht Google met deze update meer waarde aan websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Is jouw website geoptimaliseerd? Hier lees je hoe je daar achter komt en wat je kunt doen als je website niet voldoet aan de nieuwe eisen van Google.

Mobiel vriendelijke websites

De nieuwe Google update is inmiddels al even out in the open. Uiteindelijk blijkt de update wel iets milder dan gevreesd werd. Moeten we deze update dan negeren? Nee, zeer zeker niet. Als je website niet mobiel vriendelijk is, dan heeft dit wel degelijk gevolgen voor je vindbaarheid. Verdwijn je helemaal uit de zoekresultaten als je website niet voldoet? Nee, als je site niet voldoet aan de nieuwe eisen aan een mobiele website, kan Google je weren uit de mobiele resultaten. Er zijn al voorbeelden van grote websites die niet meer voorkomen in de mobiele zoekresultaten. Voor de resultaten op desktop zal er vrijwel niets veranderen. Als je nagaat dat tegenwoordig bijna de helft van het verkeer via mobiele apparaten komt, is het dus wel degelijk raadzaam om je website mobiel vriendelijk te maken. Doe je dat niet, dan kun je een groot deel van je verkeer via de zoekmachines verliezen. 

Nieuwe regels voor mobiele websites

Deze update is volgens veel bronnen wel het begin van een nieuwe mobiele koers van Google. Google heeft al laten weten dat er geen reden is om haar mobile friendly algoritme niet te blijven verbeteren. Mobiel is dus de nieuwe standaard. Een nieuwe website die niet wordt geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, is niet meer van deze tijd. De update heeft er in ieder geval voor gezorgd dat website-eigenaren hun website eens kritisch onder de loep nemen. Waar moet een mobiel vriendelijke website aan voldoen volgens Google? Websites die gebruik maken van software zoals Flash zijn volgens Google niet mobiel vriendelijk. Ook moeten teksten leesbaar zijn zonder hiervoor te hoeven inzoomen, laat staan dat je horizontaal moet scrollen. Een groter lettertype wordt ook aanbevolen. Evenals een groter menu en grotere buttons. Ook de afstand tussen meerdere buttons en tussen meerdere links is van belang.

Test het zelf

Benieuwd of je website voldoet aan de nieuwe regels? Google heeft een mobile-friendly test tool ter beschikking gesteld. Je hoeft alleen maar de URL in te vullen. Voldoet je website niet? Dan krijg je van Google ook enkele tips om je site te verbeteren.  

Mobile friendly

En nu?

Tegenwoordig kun je niet meer zonder responsive website. Dit is een website die geoptimaliseerd is voor alle mogelijke apparaten. Is je website nog niet responsive of heb je nog geen aparte mobiele website? Geen zorgen. Dizain helpt je graag! 

Meer artikelen

Blijf op de hoogte

Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

    Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.