fbpx

Herpositionering De Friesland

Doe je mee?

De Friesland Zorgverzekeraar is al vele generaties een begrip. Het merk is volop in ontwikkeling en verschuift van een zorgverzekeraar naar een dienstverlener op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Deze nieuwe positionering vroeg om een rebranding met een nieuwe visuele identiteit, een nieuw communicatieconcept én een aanpassing van de merknaam.

Bekijk nu de case in 13 plaatjes of lees na de afbeelding het hele verhaal.

Elkaar helpen zo gezond en vitaal mogelijk te leven om zolang mogelijk zelf regie op de eigen gezondheid te houden. Van zorg achteraf naar gezondheid vooraf. Dát is de essentie van de nieuwe koers van De Friesland die we in een aantal brandforce-sessies gezamenlijk aanscherpten. De Friesland wil een mienskip – het prachtige Friese woord voor ‘gemeenschap’ – vormen waarin leden elkaar helpen om gezond en vitaal te leven. Kortom: mensen verbinden, vitaliteit versterken en zorg verbeteren. Dáár staat het nieuwe De Friesland voor.

De bekende naam ‘De Friesland Zorgverzekeraar’ paste niet bij deze nieuwe ambitie en daarom adviseerden wij om het begrip ‘zorgverzekeraar’ te laten vallen. Geen al te schokkende verandering, aangezien het merk in de Noordelijkste provincie en daarbuiten toch al zo bekend stond.

Bekijk de corporate film

Three is a crowd

De volgende stap was de aanpassing van het logo. Het oude logo was gedateerd, voelde gesloten en oogde door het gebruik van kapitalen nogal hard. Opvallend element in het nieuwe logo zijn de drie blokken die samen de letter F vormen. De inspiratie hiervoor vonden we in de YouTube-video ‘Three is a crowd’ waarin op aanstekelijke wijze wordt uitgelegd hoe een gemeenschap – en dus een ‘mienskip’ – ontstaat: vanuit het kleinste blokje ‘de initiatiefnemer’, groeit via de eerste volgers (twee blokjes) uiteindelijk de beweging (drie blokjes). Het staat daarmee symbool voor de rol die De Friesland wil innemen. Soms is het merk de aanjager van initiatieven op het gebied van zorg, vitaliteit en gezondheid, maar net zo vaak kiest De Friesland ervoor om de goede initiatieven van anderen te ondersteunen en verder te helpen.

Bekijk de logo reveal

Het moet een vraag waard zijn

Een mienskip ontstaat niet vanzelf. Als je als initiatiefnemer alleen een briefje in de supermarkt ophangt met ‘vrijwilligers gezocht’, dan komt er niemand. Je zult actief de deuren langs moeten met de vraag of mensen zich willen aansluiten. Een bekende uitspraak in Friesland luidt: ‘Het moet een vraag waard zijn.’ Dit uitgangspunt hebben we verwoord in de nieuwe pay-off:

'Doe je mee?'

Deze oproep sluit alle communicatie-uitingen af die gaan over initiatieven op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Het is een zin die oproept om actief te zijn en je aan te sluiten
 bij het grotere geheel. En het is ook een zin die duidt dat 
De Friesland een van de partners is.

Focus op het vertellen van verhalen

De huidige communicatie van veel Nederlandse zorgverzekeraars richt zich op het einde van het jaar. De premie voor het komende jaar wordt bekend gemaakt en verzekerden worden aangespoord om over te stappen. Dat past niet bij een organisatie die meer wil doen dan het zekeren van zorg. De Friesland wil mensen ondersteunen en inspireren om vitaal en gezond te worden en te blijven. Het merk kiest er daarom voor om gedurende het hele jaar juist deze verhalen voor het voetlicht te brengen. We ontwikkelden hiervoor vier hoofdthema’s ‘gezond eten’, ‘gezond werken’, ‘gezond bewegen’ en ‘gezond leven’.

Contentpiramides

Voor elk van deze thema’s ontwikkelen we gezamenlijk een zogenaamde contentpiramide. In de top van een piramide gaat het om inspirerende voorbeelden; vaak in de vorm van video. Het middelste niveau van de piramide bevat voorbeelden en activiteiten waaraan mensen zelf mee kunnen doen, zodat ze zelf bijvoorbeeld ‘gezond eten’ in de praktijk kunnen brengen. De brede basis – het fundament – bevat alle voorbeelden van activiteiten die De Friesland nu al onderneemt of ondersteunt, resultaten van onderzoeken en alle producten en diensten. Door de verhalen in de piramide in relatie tot elkaar te vertellen versterken ze elkaar en wordt hét verhaal van De Friesland verteld.


Wat waren we grutsk!

“Wat waren we grutsk, trots, toen onze nieuwe huisstijl gepresenteerd werd! De Friesland in een nieuwe frisse Friese jas, met Epke Zonderland als ambassadeur. Wat een prachtig plaatje zetten we neer. Ook de introductie van een Apenkooi XL-tour door de Noordelijke provincies onder het motto ‘Bewegen is leuk’ was zeer geslaagd. De merkstrategische en creatieve inbreng van Dizain vormde de basis van huisstijl én introductie. Erg fijn samengewerkt en nog mooie uitdagingen in het verschiet.”

Nancy Bosch – manager Communicatie De Friesland


 

Apenkooi XL

De Friesland wil niet met het vingertje wijzen en belerend zijn, maar juist laten zien dat ‘gezond’ ook erg leuk kan zijn. Want als iets leuk is, wil je er sneller aan meedoen. Bij de introductie van de nieuwe communicatiestijl kozen we daarbij voor het thema ‘Gezond bewegen’.

Dé activiteit die ‘bewegen’ en ‘leuk’ met elkaar verbindt, is natuurlijk ‘apenkooi’. Wie herinnert zich niet het gejuich dat opging in de les wanneer de gymleraar het aankondigde? Niet voor niets is het spel aan een revival bezig en worden er voor volwassenen apenkooi-events georganiseerd. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, benoemt apenkooi ook als lichtend voorbeeld voor de ‘werkende mens’: door met elkaar te apenkooien wordt bewegen gestimuleerd, stress gereduceerd en creativiteit aangewakkerd.

Epke Zonderland

Samen met De Friesland organiseerden we ‘popup-apenkooien’ in de regio en een groots Apenkooi XL-event in de binnenstad van Leeuwarden. Bij veel van deze events was Epke Zonderland – als hét gezicht van het merk – aanwezig als tikker. Jong en oud kreeg de kans om het op te nemen tegen deze Olympisch kampioen. De vraag ‘Doe je mee?’ werd daarbij enthousiast met ‘ja!’ beantwoord!

Volgende case Naar het overzicht

Blijf op de hoogte

Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

    Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

    Voor je weggaat…

    Je hebt nu andere dingen te doen. We get it. Meer lezen over Dizain wanneer jou dat uitkomt? Meld je aan voor onze nieuwsbrief met cases, blogs en meer.

      Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.