Activatie campagne lespakket Veiligheidsregio Groningen

Aardbevingen hebben helaas een grote impact op de provincie Groningen. Naast de schade aan scholen en huizen, ondervinden veel inwoners er last van. Kinderen weten niet goed wat er gebeurt en hierdoor worden ze bang, verward of ze raken soms zelfs getraumatiseerd.

Daarom ontwikkelde Veiligheidsregio Groningen een gratis lespakket voor basischolen: De Aardbevingenwijzer. Deze kan eenvoudig ingevoegd worden in het huidige lesprogramma. Maar de leraren moeten de eerste stap zetten; zij beslissen of ze er mee aan de slag willen!

Veiligheidsregio Groningen had dus maar één wens: ‘Breng het lespakket effectief onder de aandacht met een mailing. Zorg er voor dat er over gepraat wordt in de lerarenkamers.’. Dizain ontwikkelde een activatie campagne om dit voor elkaar te krijgen.

‘Een simpel foldertje over een nieuwe lesmethode verdwijnt te snel op de papierstapel.’

In deze activatie campagne is schreeuwen niet toegestaan

Aandacht trekken in direct mailing is niet moeilijk. Normaal kun je dan volledig uitpakken met toeters en bellen. Maar deze case heeft een extra uitdaging: het onderwerp ligt gevoelig. Aardbevingen laten hun sporen achter in de provincie, vooral ook mentaal. Kinderen kunnen heel angstig worden en zelfs weer in bed gaan plassen, en ook volwassenen ondervinden er veel stress van. Ook leraren dus.

Kinderlijke nieuwsgierigheid

Dizain bedacht een in het oog springende oplossing: een fluorgroene doos van Veiligheidsregio Groningen, met daarop de tekst: ‘Voor openen, goed schudden’. Uiteraard ben je benieuwd wat hier in zit.

 

Wanneer je de doos schudt en daarna opent, zie je een snowglobe met een foto van jouw school daarin. Zo’n snowglobe kennen we allemaal nog wel van vroeger. Je schudt hem, en op magische wijze verandert het tafereeltje in de binnenkant in een winterlandschap door de rondzwevende stukjes ‘sneeuw’.

Wanneer je de bol pakt, lees je op de achterkant: 'Wat doe jij als je school staat te schudden?'

Deze tekst zet hopelijk aan tot denken: ‘Weet jij precies wat je moet doen? En weten je kinderen dat ook?’ Uit de folder in de doos blijkt dat de Aardbevingenwijzer je hier bij kan helpen. En de kinderlijk eenvoudige vergelijking tussen een ‘schuddende school’ en de ‘schuddende school in de sneeuwglobe’ zijn een simpele verheldering van hoe mysterieus het voor een kind kan zijn dat de aarde schudt.

Dizain hoopt dat het voor kinderen gemakkelijker wordt om met elkaar over dit moeilijke onderwerp te praten.

Meer artikelen

Awareness campagne afvalscheiding Gemeente Groningen

Groningen is koploper onder de grootstedelijke gemeenten als het gaat om hergebruik van huishoudelijk afval. Maar de gemeente heeft ambitie: in 2025 wil ze volledig afvalloos zijn! Om dat doel te helpen realiseren, ontwikkelde Dizain een awareness campagne.

De awareness campagne moet twee doelen realiseren: kennis vergroten over wat wel en niet apart mag en een positieve invloed hebben op het afvalscheidingsgedrag van inwoners.

De structuur van de awareness campagne

Dizain ontwikkelde een awareness campagne die bestaat uit meerdere lagen. Alle uitingen worden opgebouwd met een woordmerk dat duidelijk het campagnedoel verwoordt: ‘Haal alles uit je afval’. De bodytekst geeft verhelderende informatie over afvalscheiding en zet aan tot nadenken. En visueel zijn er legio variatiemogelijkheden dankzij de typografische laag in de huisstijl van Gemeente Groningen en de herkenbare fotografie.

Voor iedereen moet in een oogopslag duidelijk zijn wat er allemaal mogelijk is met verschillende soorten afval.

Bewuster bezig zijn met afvalscheiding begint bij de vraag: ‘Wat kan ik als inwoner van Groningen doen met mijn huisvuil?’ Het antwoord hierop wordt gegeven door het krachtige woordmerk: ‘Haal alles uit je afval!’. Deze prikkelende quote is rode draad van de campagne en komt dus terug in alle uitingen, waaronder de website van de gemeente. Ook is de blokkenstructuur een subtiele verwijzing naar de bouwstenen waaruit afval bestaat.

Bouwen met blokken

Dezelfde blokkenstructuur geeft vorm aan de bodytekst. Deze brengt op een kleurrijke manier de boodschap over van de specifieke uiting. De gekleurde elementen kunnen prima op zichzelf staan, maar brengen ook de fotografie en de rode huisstijllaag van Gemeente Groningen effectief samen.

Voor en door Groningers

De campagne moest toegankelijk zijn voor alle Groningers. We hebben daarom gewerkt met een Groningse fotograaf en lokale ‘modellen’: echte Groningse mensen van de straat. Zij zijn vastgelegd in alledaagse omgevingen, die hier en daar subtiel verwijzen naar Groningen. Leidend voor de fotografie was alledaagse herkenbaarheid, met een vleugje humor. Dit toegankelijke beeld moet prikkelen, informeren maar vooral ook inspireren: want goed voorbeeld, doet goed volgen.

We richten ons op het overdragen van kennis. Daar komt de gedragsverandering natuurlijk uit voort.

In de komende jaren ontvouwt de campagne zich verder. Groningers worden meegenomen in hoe zij hun afval beter kunnen scheiden én hoe zij minder kunnen produceren. Dit gebeurt met abri’s en advertenties, maar ook in online posts en verhalen. Zelfs de ambities van de gemeente – een afvalloze stad worden – en de functionele communicatie kunnen in dezelfde herkenbare stijl worden vormgegeven. De stijl laat zich dus eenvoudig hergebruiken. En laat het daar nou net om draaien…

Meer artikelen